pix

Praathuisbijeenkomst


Verslag "Praathuis".

Bijeenkomsten over: Praathuis en Burgerschap:
Data: 26 maart 2011, 14.00 – 18.30 uur.
Locatie: SVOR, 's Gravendijkwal 28, 3014 EC Rotterdam.

Verslag "Praathuis".

Dhr. A. Sntayehu / Voorzitter van stichting Oost-Afrika ..... (gespreksleider),
Mw. Anna / secretaresse van stichting Oost-Afrika ........... (notulist).

Praathuis


1e ronde: Welkom en Kennismaken:
Door A.Sntayehu : Informatie over zijn stichting.
Inleidende vraag:

2de ronde: Voordracht / Presentatie
Door: Robbert
Robbert verteld uitgebreid over de organisatie SVOR en over de activiteiten die SVOR voor vluchtelingen doet. Een van de activiteiten van R. is het steun geven aan organisaties zoals die van de Stichting Oost Afrika. De steun wordt op verschillende manieren gegeven. Van mondelinge en schriftelijke informatie tot hulp bij het bijvoorbeeld opzetten van een activiteit. Eigenlijk net zo als vandaag.
Een bijzondere activiteit die wordt aangeboden aan vluchtelingen organisaties is Praathuis. R. verteld over Praathuis en hoe ook stichting OOST AFRIKA daar voordeel mee kan doen. Want net als bij de andere organisaties die door SVOR worden ondersteund hebben ook aanhangers van stichting Oost Afrika allerlei praktische en maarschappelijke vragen en verwachtingen. Er wordt afgestemd met het aanwezige publiek, of dit inderdaad zo is. En dat bleek zo te zijn want er kwamen nieuwe vragen over SVOR en Stg Oost Afrika.
R. gaat na een kort intermezzo verder met zijn verhaal. 'Als iets niet duidelijk is, is praten altijd zinvol' ook als het meerdere organisaties en belangen betreft. Bij een Praathuis wordt bijvoorbeeld de gelegenheid gegeven om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over een onderwerp. Ook professionele instellingen kunnen daar aan meedoen, of we brengen een bezoek aan een organisatie.
De reden van het organiseren van Praathuizen ligt overigens in het verleden. Toen hebben we bijvoorbeeld tijdens een groot project met heel veel organisaties tegelijk gepraat. Het project ging toen over het gezamenlijk verwelkomen van mensen met een generaal pardon en heette "Leef je in, Leef je uit". Ook Alex deed met stichting Oost Afrika mee.
R. heeft toen ontdekt dat er veel in gesprekken mis kan gaan. Al die organisaties uit verschillende windstreken begrepen elkaar namelijk niet altijd even goed en mede hierdoor konden ook onderlinge misverstanden ontstaan.
Een extra reden om Praathuizen verder te ontwikkelen en te organiseren was dan ook om manieren te vinden die helpen om gevoelige of lastige situaties te bespreken zonder dat de onderlinge communicatie verslechterd.
Een van de manieren heet "geweldloos communiceren"en Alex heeft R. vandaag de mogelijkheid gegeven om dit gespreksmodel te laten zien.

3de ronde: In Dialoog / aan dialoog tafels.
Het onderwerp van vandaag leende zich niet voor kleine dialoog tafels. Er werd plenair met een voorzitter en gastspreker gesproken.

 • Ervaring uitwisselen:
  Er is veel gelegenheid geweest om vragen te stellen. Zo ging het een tijdje heen en weer.
 • Dromen:
  Er was ook interesse om te oefenen met het gespreksmodel. Gezien de tijd zijn we daar meteen mee aan de slag gegaan.
 • 4de ronde: Uitwisselen (en/of oefenen met) Tips and Trucks.
  We hebben materiaal van de 4Ring getoond om te laten zien op welke wijze belangrijke onderwerpen bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Er was veel interesse en belangstelling voor de methode en het gebruikte materiaal van de 4Ring.
  Overige opmerkingen: achteraf wilde of konden 8 mensen niet een enquête invullen?

  Afsluiting om: 18.30 uur.

  Terug naar boven.
  Terug naar Projekten (overzicht).

  Contact Info
  E-mail: info@oostafrica.com  Samenwerking