school projekt

Schoolprojekt


Schoolprojekt in Sibaye

Eindverslag 1 % Club

November 2013.
Doel van ons projekt was een school bouwen in Sibaye. Er is maar 1 lagere school in de regio. De school bestaat momenteel uit niets anders dan een stel rechtopstaande stokken met een stuk zeil als dak. Buiten dit feit om kan de school niet op tegen het groeiende aantal leerlingen, van wie sommigen 15 kilometer moeten lopen elke ochtend om naar school te gaan. De klaslokalen zijn overvol, waardoor het zeer lastig voor de leerling is om zich te concentreren tijdens het ontvangen van lessen. Als gevolg van deze ongemakken verlaten sommige kinderen voortijdig school op zeer jonge leeftijd.

Met een beetje comfortabele klaslokalen die in goede staat verkeren creëren we meer ruimte en een veiligere schoolomgeving. De kinderen krijgen beter les en zal hen motiveren om op school te blijven. De lessen zullen ook niet onderbroken hoeven worden vanwege slechte weersinvloeden. Het onderwijs dat deze kinderen krijgen gaat hen helpen een stevige achtergrond voor hun toekomstige ontwikkeling als mensen op te bouwen, en om hun lokale gemeenschap waar zij wonen te kunnen helpen. De lokalen worden gebouwd door de lokale bevolking in Sibaya zij zijn ook, samen met onze partner organisatie in Wolaitta verantwoordelijk voor het onderhoud.

Voor dit Schoolprojekt hebben we € 303 opgehaald. Daarnaast hadden we nog de € 400 van het Ambulanceprojekt waarvan wij het geld ook in het Schoolprojekt gestoken hebben. Het budget was niet zo groot maar in Sibaye heeft de lokale gemeente ook een bijdrage geleverd door het gratis leveren van zand en stenen. Dat was een fijne bijkomstigheid. Het opgehaalde geld is gebruikt voor het kopen van het dak, hout, spijkers, verf, transportkosten en het betalen van de bouwers.

Vanaf september na mijn aankomst in Sibaye kon er al snel gestart worden met de bouw van de school. Doordat het opgehaalde geld minder was dan we hadden begroot konden er geen ramen en deuren in de school gebouwd worden wat eigenlijk wel de planning was, desalniettemin na 2 maanden van hard werken staat de school er! De kinderen en hun ouders waren erg blij en ze willen iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen! 370 leerlingen zullen hier profijt van hebben en wij wensen ze dan ook een fijne schooltijd toe.

Wij van Stichting Oost-Afrika willen een ieder bedanken voor alle steun!!

Vriendelijke groet, Juanita en Alex. Stichting Oost-Afrika.

Hieronder een selectie foto´s van het schoolprojekt. http://projekten.oostafrica.com/#!album-11

 • Klik hier om naar het album te gaan.
 • Meer foto´s vind u hier op onze Facebook-pagina.
 • Foto´s van ons eerdere bezoek in 2012 vind u hier op onze Facebookpagina.

 • Zie ook het filmpje op ons YouTube-kanaal:

  Terug naar boven.
  Terug naar Projekten (overzicht).

  Schoolprojekt 2013 Ethiopie Welaytta

  Basisscholen bezoek in Sibaye
  15 oktober 2013
  Sibaye is een dorp in Welaytta en telt ongeveer 3000 inwoners. Samen met de gemeenteleden hebben we de scholen bezocht in Sibaye. Op het schoolterrein staan verschillende klaslokalen. In een lokaal zitten 34 kinderen.
  Er zijn lokalen die nog geen schoolbanken hebben. Er staat een schoolbord, verder is het een kale ruimte.
  De kinderen zitten op een plank gesteund door twee blokken hout.
  Er is ook een computerlokaal die moet nog worden ingericht, zodat de kinderen zich verder kunnen ontwikkelen. De computers zijn in Nederland maar moet nog worden getransporteerd naar Sibaye.
  Sibaye basisschool telt 550 leerlingen.
  Helpende hand Nederland heeft gezorgd voor 11 schoolbanken waar 44 kinderen plaats kunnen nemen.
  De schoolbanken worden in Welaytta gemaakt, daarna getransporteerd naar de school in Sibaye.
  Om het schoolprojekt te laten slagen is er nog heel wat nodig: b.v er is geen drinkwater, sanitair en wasgelegenheid en er is nog een tekort aan 61 schoolbanken.

  Cadeau:
  Ieder jaar krijgen de leerlingen die een goed cijfers hebben gehaald een cadeau van de stichting Oost-Afrika. Dit jaar was het een studie boek en een schrift.

  Zie ook het filmpje op ons YouTube-kanaal:

  Terug naar boven.
  Terug naar Projekten (overzicht).

  Boeken voor de school.

  Zuid Ethiopië Sibaye Qrke Basis-school 2012

  Stichting Oost-Afrika had al een tijd het plan om een school te gaan bouwen. Welaytta is een plaats in zuid Ethiopië op 375 kilometer vanaf Addis Abeda, de hoofdstad van Ethiopië, en op 250 kilometer vanaf Awasa de hoofdstad van zuid Ethiopië.
  In het verleden hebben we al eerder projekten voor scholen gedaan.

  Onze bestuurleden hebben op 17 oktober 2012 een bezoek naar Qrke Sibaye Basisschool gebracht. Wij hebben schoolboeken gekocht voor de bibliotheek van de Sibaye Basisschool. De boeken kunnen de kinderen op deze basisschool gebruiken om er uit te leren, zich te ontwikkelen en hun toekomst te verbeteren.

  img img
  Boeken voor de bibliotheek van de school.

  Ook hebben we t-shirts aan de kinderen van groep 1 tot en met groep 4 gegeven. Wij hebben bovendien speciale cadeautjes gegeven aan de beste leerlingen van het jaar van elke klas. Ze waren erg blij omdat school een belangrijk deel van hun leven is.

  img img
  De beste leerlingen van het jaar in het zonnetje gezet.

  Terug naar boven.
  Terug naar Projekten (overzicht).

  Obs Kortland in actie voor schoolbanken.

  Dit kleine projekt is gefinancierd door de kinderen van de openbare basisschool Kortland te Krimpen a/d IJssel.
  De kinderen moesten alle lege flessen verzamelen van hun buurt bewoners, auto's van buurtbewoners wassen pannenkoeken en frisdranken verkopen.
  Alles bij elkaar is voor € 2500 ingezameld voor de aankoop van nieuwe stoelen voor een basis school in het verre zuiden van Ethiopië.
  Een vertegenwoordiger van de kinderen ,de zoon van één van de voorzitters van Stichting Oost-Afrika, heeft het geld in het verre zuiden van Ethiopië overhandigd en het project aldaar geinspecteerd.
  Na overleg met de ouders en schoolleiding zijn de stoelen lokaal gemaakt:met lokale materialen en arbeidskrachten, dus een dubbel effect.

  Foto's van de activiteiten.

  http://bijeenkomstenenactiviteiten.oostafrica.com/#4

 • Klik hier om naar het album te gaan
 • img img

  Hieronder een slideshow van het schoolprojekt. http://projekten.oostafrica.com/#2

 • Klik hier om naar het album te gaan

 • Terug naar boven.
  Terug naar Projekten (overzicht).

  Contact Info
  E-mail: info@oostafrica.com  Samenwerking